Geen bedrijf zonder gewrijf

01 Nov, 2016

Iedere ondernemer krijgt het nodige te verwerken wat zo nu en dan met de nodige wrijving gaat. Hoe organiseer je dat wrijving uiteindelijk tot glanzen komt?

Laatst was ik bij een nieuwe überhippe hotspot van Amsterdam, New York Filmacademie op het Damrak. In aanwezigheid van goed gezelschap en onder het genot een heerlijke bagel NY-style, even los van de bedrijvigheid van alledag, een zondagmiddag er tussenuit. Dit zijn gelegenheden bij uitstek om te filosoferen over de diepere zaken des levens. 

Hoe komen keuzes tot stand?

Een van die diepere zaken betrof de keuzes die we zoal maken in het leven en het al dan niet succesvolle vervolg op deze keuzes. Zowel mijn disgenoot als ondergetekende hebben de nodige switches gemaakt in ons leven, zowel prive als zakelijk. Intrigerend om van elkaar te horen hoe een eigen weg zich gaandeweg vormt. En hoe we achteraf zien dat we ook eigenlijk niet anders hadden gekúnd.

In onze loopbanen steken wij onze nek nogal eens uit om de eigen weg te banen en we merkten op dat dit nogal eens wisselend wordt ontvangen door collega's, managers, omgeving. En wat een bijzondere, soms hilarische, situaties passeerden de revue. Met de kennis van nu lachen we erom maar midden in de storm wordt het relativeringsvermogen nogal eens uitgedaagd. Dit geldt bij uitstek voor ondernemers die vaak op de troepen vooruit lopen. 

Buiten de lijntjes kleuren

Vaak vinden we het maar lastig wanneer dingen niet (meteen) gaan zoals wij dat in gedachten hebben. In het ergste geval heeft het teleurstelling, frustratie, gelatenheid of boosheid tot gevolg. Op zo'n moment vergeten we weleens dat niet iedereen comfortabel is met iemand in de omgeving die grenzen opzoekt en buiten de lijntjes kleurt. Toch is dat kenmerkend voor de meeste ondernemers. Voor ons zelfbehoud én om onze focus te houden kan het behulpzaam zijn in gedachten te houden dat de mensen waarmee we samenwerken niet meteen volgen. Zo nu en dan enige weerstand daagt echter uit om het eigen doel scherp in het vizier te houden.

Geen bedrijf zonder gewrijf

Terwijl we daar zaten gaf ik mijn ogen eens goed de kost om te genieten van de prachtige architectuur, ontworpen door de heer Berlage, viel mijn oog op enkele spreuken die hoog boven ons op tegels aan de wand stonden. Een daarvan was: 'Geen bedrijf zonder gewrijf'. En deze kwam goed binnen, wat een mooi inzicht! 

Wanneer je een keuze maakt, gewoon omdat het bijna niet anders kan, omdat dat hele subtiele stemmetje in jou je als een compas tot bepaalde keuzes brengt... of wanneer je een aanvaring hebt of het leven gewoon weleens moeilijk of lastig is... onthou in die lastige momenten dat waar er wrijving is er ook glans is. Dit geldt voor jou als mens maar ook zeker als ondernemer!

Drie tips voor veerkrachtig ondernemerschap

1 Weet op ieder moment hoe je er voor staat in je onderneming. Dat geeft rust. Organiseer steun én tegenspraak voor jezelf om gefocust en alert te blijven;

2 vraag tijdig om hulp, je hoeft het niet alleen te doen; denk bijvoorbeeld aan MKB-Doorstart of Stichting Ondernemersklankbord.

3 Jij bent de drager van je onderneming.  Zorg voor goede zelfzorg. Fysiek en mentaal. Of het nu een workshop karten is of een heerlijke massage, hou je ziel goed gevoed zodat je het beste van jezelf kunt blijven geven.

Caroline Bongers, eigenaar van De Ondernemerscommissaris.
Uw partner voor toezicht, bestuur en advies rondom ondernemerschap.
Tevens adviseur bij MKB-Doorstart – MKB Doorstart is een landelijk werkende, onafhankelijke, not-for-profit stichting die vroegsignalering van (financiële) problemen organiseert en hulp biedt aan mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf, maar die hulp nodig hebben om hun bedrijf gezond te houden.


Benieuwd naar wat ik voor u kan betekenen? 


Meest recente blogs

De Ondernemerscommissaris op het MKB Ondernemerscongres

02 Nov, 2016
Tijdens het MKB Ondernemerscongres op 27 oktober in het Beatrixtheater werd ik geïnterviewd in een wel heel bijzondere entourage!
Lees verder >

Geen bedrijf zonder gewrijf

Geen bedrijf zonder gewrijf
01 Nov, 2016
Iedere ondernemer krijgt het nodige te verwerken wat zo nu en dan met de nodige wrijving gaat. Hoe organiseer je dat wrijving uiteindelijk tot glanzen komt?
Lees verder >